Description
Op donderdag 14 oktober is voor de vijfde keer de Sigra Diversiteitsaward uitgereikt, een award voor bijzondere initiatieven op het gebied van diversiteit en inclusie binnen de zorg- en hulpverlening. Voor het eerst is de award niet naar één, maar naar twee initiatieven gegaan, beide afkomstig uit Amsterdam UMC. Felicitaties aan Tim de Jong met zijn Steunpunt Gendervragen en het promotieteam van Lianne Mulder met het draagvlakonderzoek naar beleid dat erop gericht is om uit de kandidatenpool studenten te selecteren die gezamenlijk de diversiteit in de samenleving weerspiegelen.
Promovenda Lianne Mulder vermoedde het al, maar levert nu ook de harde cijfers: de huidige selectieprocedure leidt tot ongelijke kansen op toelating tot medische opleidingen. Mulder: “Uit ons onderzoek blijkt dat vrouwelijke kandidaten, kandidaten zonder migratieachtergrond, kandidaten met minstens één BIG-geregistreerde ouder en kandidaten met minstens één ouder die tot de meest welvarende 10 procent van de Nederlanders behoort een flink grotere kans hebben om toegelaten te worden tot een medische opleiding.
Diversiteit essentieel De huidige populatie medische studenten in Nederland is geen goede afspiegeling van de samenleving. “Terwijl diversiteit tijdens de studie en later op de werkvloer van essentieel belang is voor het kunnen leveren van de beste gezondheidszorg voor iedereen.” Geen liefdadigheid dus, maar pure noodzaak, die diversiteit. “Om passende zorg te bieden waar iedereen zich goed bij voelt, is het belangrijk dat zorgorganisaties rekening houden met bijvoorbeeld culturele of sociaaleconomische verschillen”, vertelt Mulder. “Maar als de mensen om je heen allemaal uit eenzelfde soort nest komen, leer je als student niet hoe je om moet gaan met die verschillen. Diversiteit in de collegezaal leidt ook tot beter onderwijs en later, op de werkvloer, tot betere zorg en onderzoek en betere resultaten binnen teams. Want vernieuwender, creatiever en beter in het oplossen van problemen.”
Beleid Daarom voert Mulder met haar promotieteam op dit moment een draagvlakonderzoek uit naar vier vormen van Widening Access beleid binnen de toelatingsprocedures voor Geneeskunde, Klinische Technologie, Tandheelkunde en Farmacie. Mulder: “Beleid dat erop gericht is om uit de kandidatenpool studenten
te selecteren die gezamenlijk wél de diversiteit in de samenleving weerspiegelen.” Door middel van contextualized admisssions bijvoorbeeld. Mulder: “Bij de beoordeling van schoolcijfers wordt dan rekening gehouden met de context – de sociaal economische status van de kandidaat bijvoorbeeld - waarin deze cijfers zijn behaald.” Een andere vorm van Widening Access beleid is loting met extra tickets voor bepaalde doelgroepen. “Binnen de loting krijgen kandidaten met bijvoorbeeld een ondervertegenwoordigde migratieachtergrond dan extra loten, zodat hun kansen op toelating hoger worden”, legt Mulder uit.
Draagvlak Het doel van het onderzoek is om te achterhalen voor welke vormen van Widening Access beleid er draagvlak is in de Nederlandse samenleving, en voor welke mogelijke doelgroepen. Mulder: “We hebben gekozen voor een draagvlakonderzoek, omdat het op dit moment wettelijk nog niet mogelijk is om Widening Access beleid te implementeren. Er zijn dus eerst wetswijzigingen nodig. En daarvoor heb je steun uit de maatschappij nodig. Stapje voor stapje op weg naar nieuw beleid. Zodat medische studenten in de toekomst wél die diversiteit in de maatschappij vertegenwoordigen.” Voor nu heeft het haar in ieder geval al een Sigra Diversiteitsaward met een bijbehorend geldbedrag van duizend euro opgeleverd, dat haar onderzoeksteam gebruikt voor een vervolgonderzoek naar kansen(on)gelijkheid en diversiteit binnen alle selecterende opleidingen in het hbo en wo.
Steunpunt Gendervragen
De andere award ging naar het Steunpunt Gendervragen Amsterdam UMC. Sinds januari van dit jaar kan iedereen hier met vragen over gender terecht. Niet alleen transgender- of genderdiverse personen zijn welkom, ook ouders, partners, leerkrachten en hulpverleners kunnen hun vragen stellen.
“Of het nu gaat over genderidentiteit, coming-out, het zorgaanbod, contactmogelijkheden, praktische hulpmiddelen of hulp in de eigen regio, in de eerste negen maanden hebben we al vijfhonderd vragen binnengekregen”, vertelt Tim de Jong, ervaringsdeskundige en de initiator achter Steunpunt Gendervragen. “Het winnen van de Diversiteitsaward is een enorme opsteker. Hopelijk weten mensen ons nu nog beter te vinden.”
Luisterend oor In het ingewikkelde genderzorglandschap is het behoorlijk lastig je weg te vinden, weet De Jong. “Daar komt bij dat veel mensen niet alleen informatie nodig hebben maar ook een luisterend oor voor de soms pittige uitdagingen waar ze voor staan. Negatieve reacties binnen de familiekring, op school of het werk komt nog steeds vaak voor en kan leiden tot eenzaamheid en een laag zelfbeeld. Daarnaast is een medisch traject vaak zwaar en ingrijpend. Bij het steunpunt kunnen we hen een stukje op weg helpen, bijvoorbeeld door te vertellen over de mogelijkheden van community support.”
Een stem
De samenwerking met het Genderteam is een belangrijke meerwaarde voor het initiatief, vertel De Jong. “Binnen het ziekenhuis geven medewerkers van het steunpunt een gezicht en een stem aan de transgendergemeenschap. Vragen en zorgen die het steunpunt ter ore komen, worden anoniem teruggekoppeld aan het zorgteam. Op deze manier krijgen transpersonen een stem. Zo is op basis van de hulpvragen die we binnenkregen aandacht gevraagd voor communicatie en bejegening, toegankelijkheid van de Genderpoli en het aanpakken van de lange wachtlijst.”
Binnenkort hoopt De Jong met zijn team in het ziekenhuis een kamer te betrekken. “Die kamer moet uitstralen dat iedere cultuur even welkom is. De geldprijs kunnen we gebruiken om in de aankleding van die kamer – bijvoorbeeld met een passend kunstwerk - te laten zien dat inclusiviteit bij ons vanzelfsprekend is.”
Meer weten? E: steunpuntgendervragen@amsterdamumc.nl T: 06 2191 8335
Period | 15 Oct 2021 |
---|
Media coverage
Media coverage
Title Awards voor onderzoek naar eerlijkere selectie van studenten en Steunpunt Gendervragen Degree of recognition Local Media name/outlet Tulp Intranet Media type Web Country/Territory Netherlands Date 15/10/2021 Producer/Author Tulp Intranet Persons Lianne Mulder