Ontmoetingscentrum voor dementie en mantelzorgers gaat internationaal

Press/Media: Public Engagement Activities

Description

Ze zijn ooit bedacht op de afdeling Psychiatrie van het VUmc: ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De eerste is 25 jaar geleden ontstaan in de Amsterdam. Inmiddels zijn er 146 over het hele land. Maar er is ook internationale belangstelling en het netwerk MeetingDem Network moet zorgen voor meer opvolging in het buitenland. 

Ontmoetingscentra

Mantelzorgers leren in de ontmoetingscentra om te gaan met mensen met dementie, en zichzelf tegelijkertijd niet uit het oog te verliezen. Patiënten leren er om nog zoveel mogelijk uit het leven te halen en niet onnodig in een schulp te kruipen. “Samenkomen in deze ontmoetingscentra helpen mensen met dementie om meer zelfwaardering te krijgen”, aldus  initiatiefneemster Rose-Marie Dröes, hoogleraar psychosociale hulpverlening bij dementie.

Internationaal

De ontmoetingscentra zijn behalve in Nederland ook over de landsgrenzen een succes. In Groot-Brittannië, Italië en Polen is het initiatief al overgenomen. Daar zijn al 15 van dit soort ontmoetingscentra’s. De centra zijn ook al te vinden in Australië, Suriname en op Aruba. Spanje bereidt zich voor op de opening van de eerste 2. Het succes dankt het centrum aan dat het een laagdrempelige en betaalbare voorziening is om op te tuigen. De ontmoetingen vinden vaak plaats in buurtcentra of vergelijkbare gelegenheden. Door gebruik te maken van bestaande systemen en met de hulp van vrijwilligers, is het relatief eenvoudig om een ontmoetingscentrum op te zetten.

MeetingDem Network

Met de start van het internationale netwerk MeetingDem Network hopen de initiatiefnemers dat kennis en ervaring gedeeld wordt en er meer ontmoetingscentra te verwezenlijken. “We willen nu doorpakken”, zegt Droës. Nederland zet het netwerk samen op met Groot-Brittannië, Italië en Polen.

(Bron: ANP)

Period4 Jun 2018

Media coverage

1

Media coverage

 • TitleOntmoetingscentrum voor mensen met dementie en mantelzorgers gaat internationaal
  Media name/outletwww.maxvandaag.nl
  Country/TerritoryNetherlands
  Date04/06/2018
  DescriptionZe zijn ooit bedacht op de afdeling Psychiatrie van het VUmc: ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De eerste is 25 jaar geleden ontstaan in de Amsterdam. Inmiddels zijn er 146 over het hele land. Maar er is ook internationale belangstelling en het netwerk MeetingDem Network moet zorgen voor meer opvolging in het buitenland.

  Ontmoetingscentra

  Mantelzorgers leren in de ontmoetingscentra om te gaan met mensen met dementie, en zichzelf tegelijkertijd niet uit het oog te verliezen. Patiënten leren er om nog zoveel mogelijk uit het leven te halen en niet onnodig in een schulp te kruipen. “Samenkomen in deze ontmoetingscentra helpen mensen met dementie om meer zelfwaardering te krijgen”, aldus initiatiefneemster Rose-Marie Dröes, hoogleraar psychosociale hulpverlening bij dementie.

  Internationaal

  De ontmoetingscentra zijn behalve in Nederland ook over de landsgrenzen een succes. In Groot-Brittannië, Italië en Polen is het initiatief al overgenomen. Daar zijn al 15 van dit soort ontmoetingscentra’s. De centra zijn ook al te vinden in Australië, Suriname en op Aruba. Spanje bereidt zich voor op de opening van de eerste 2. Het succes dankt het centrum aan dat het een laagdrempelige en betaalbare voorziening is om op te tuigen. De ontmoetingen vinden vaak plaats in buurtcentra of vergelijkbare gelegenheden. Door gebruik te maken van bestaande systemen en met de hulp van vrijwilligers, is het relatief eenvoudig om een ontmoetingscentrum op te zetten.

  MeetingDem Network

  Met de start van het internationale netwerk MeetingDem Network hopen de initiatiefnemers dat kennis en ervaring gedeeld wordt en er meer ontmoetingscentra te verwezenlijken. “We willen nu doorpakken”, zegt Droës. Nederland zet het netwerk samen op met Groot-Brittannië, Italië en Polen.

  (Bron: ANP)
  Producer/Authormax vandaag
  PersonsRose-Marie Dröes