Einde verhaal. Euthanasie en hulp bij zelfdoding in hedendaagse narratieve fictie.

W. Schrover

Research output: ThesisResearch external, graduation VU University AmsterdamAcademic

25 Downloads (Pure)

Abstract

Over euthanasie en hulp bij zelfdoding bestaat volop discussie, zowel in Nederland als daarbuiten. Debatten over levensbeëindiging worden gevoerd binnen filosofie en wetenschap, journalistiek en politiek. Maar ook diverse vormen van narratieve fictie - roman, speelfilm, toneel - houden zich bezig met dit thema. Of het nu gaat om Het refrein is Hein (1994) van verpleeghuisarts Bert Keizer, One True Thing (1994) van de Amerikaanse bestsellerauteur Anna Quindlen, of om veelbekeken én -geprezen films als Simon (2004) en Million Dollar Baby (2004) - één ding hebben ze gemeen: ze leveren een eigenzinnige visie op het vraagstuk van het zelfgekozen sterven.

In Einde verhaal betoogt literatuurwetenschapper Wouter Schrover hoe hedendaagse fictionele verhalen (vanaf 1960 tot nu) uit de westerse wereld, in het bijzonder Nederland en de Verenigde Staten, zich inschrijven in discussies over euthanasie en hulp bij zelfdoding. Welke standpunten nemen (onder meer) romans en speelfilms over levensbeëindiging in? Schetsen ze er een positief of negatief beeld van? Of zijn ze fundamenteel dubbelzinnig en laten ze verschillende - misschien soms zelfs tegenstrijdige - interpretaties toe?

Het onderzoek dat aan Einde verhaal ten grondslag ligt, werd uitgevoerd in het kader van NWO Promoties in de Geesteswetenschappen. Dit boek verkent niet alleen een onvermoede bron van publieke meningsvorming over euthanasie en hulp bij zelfdoding, het levert eveneens een bijdrage aan kennis over de wijze waarop narratieve fictie zich engageert met actuele maatschappelijke thema's.
Original languageDutch
QualificationDoctor of Philosophy
Awarding Institution
  • Vrije Universiteit
Supervisors/Advisors
  • Peperkamp, B.J., Supervisor, External person
  • Oderwald, Arko, Co-supervisor
  • Schram, D.H., Co-supervisor, External person
Award date16 Jan 2015
Place of PublicationAmsterdam
Publisher
Print ISBNs9789462593671
Publication statusPublished - 2015
Externally publishedYes

Cite this

Schrover, W.. / Einde verhaal. Euthanasie en hulp bij zelfdoding in hedendaagse narratieve fictie.. Amsterdam : Vrije Universiteit, 2015. 430 p.
@phdthesis{4f99151d216a419388ded489ad5d9a37,
title = "Einde verhaal. Euthanasie en hulp bij zelfdoding in hedendaagse narratieve fictie.",
abstract = "Over euthanasie en hulp bij zelfdoding bestaat volop discussie, zowel in Nederland als daarbuiten. Debatten over levensbe{\"e}indiging worden gevoerd binnen filosofie en wetenschap, journalistiek en politiek. Maar ook diverse vormen van narratieve fictie - roman, speelfilm, toneel - houden zich bezig met dit thema. Of het nu gaat om Het refrein is Hein (1994) van verpleeghuisarts Bert Keizer, One True Thing (1994) van de Amerikaanse bestsellerauteur Anna Quindlen, of om veelbekeken {\'e}n -geprezen films als Simon (2004) en Million Dollar Baby (2004) - {\'e}{\'e}n ding hebben ze gemeen: ze leveren een eigenzinnige visie op het vraagstuk van het zelfgekozen sterven.In Einde verhaal betoogt literatuurwetenschapper Wouter Schrover hoe hedendaagse fictionele verhalen (vanaf 1960 tot nu) uit de westerse wereld, in het bijzonder Nederland en de Verenigde Staten, zich inschrijven in discussies over euthanasie en hulp bij zelfdoding. Welke standpunten nemen (onder meer) romans en speelfilms over levensbe{\"e}indiging in? Schetsen ze er een positief of negatief beeld van? Of zijn ze fundamenteel dubbelzinnig en laten ze verschillende - misschien soms zelfs tegenstrijdige - interpretaties toe? Het onderzoek dat aan Einde verhaal ten grondslag ligt, werd uitgevoerd in het kader van NWO Promoties in de Geesteswetenschappen. Dit boek verkent niet alleen een onvermoede bron van publieke meningsvorming over euthanasie en hulp bij zelfdoding, het levert eveneens een bijdrage aan kennis over de wijze waarop narratieve fictie zich engageert met actuele maatschappelijke thema's.",
author = "W. Schrover",
note = "Naam instelling promotie: Vrije Universiteit Naam instelling onderzoek: Vrije Universiteit",
year = "2015",
language = "Dutch",
isbn = "9789462593671",
publisher = "Vrije Universiteit",
school = "Vrije Universiteit",

}

Schrover, W 2015, 'Einde verhaal. Euthanasie en hulp bij zelfdoding in hedendaagse narratieve fictie.', Doctor of Philosophy, Vrije Universiteit, Amsterdam.

Einde verhaal. Euthanasie en hulp bij zelfdoding in hedendaagse narratieve fictie. / Schrover, W.

Amsterdam : Vrije Universiteit, 2015. 430 p.

Research output: ThesisResearch external, graduation VU University AmsterdamAcademic

TY - THES

T1 - Einde verhaal. Euthanasie en hulp bij zelfdoding in hedendaagse narratieve fictie.

AU - Schrover, W.

N1 - Naam instelling promotie: Vrije Universiteit Naam instelling onderzoek: Vrije Universiteit

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Over euthanasie en hulp bij zelfdoding bestaat volop discussie, zowel in Nederland als daarbuiten. Debatten over levensbeëindiging worden gevoerd binnen filosofie en wetenschap, journalistiek en politiek. Maar ook diverse vormen van narratieve fictie - roman, speelfilm, toneel - houden zich bezig met dit thema. Of het nu gaat om Het refrein is Hein (1994) van verpleeghuisarts Bert Keizer, One True Thing (1994) van de Amerikaanse bestsellerauteur Anna Quindlen, of om veelbekeken én -geprezen films als Simon (2004) en Million Dollar Baby (2004) - één ding hebben ze gemeen: ze leveren een eigenzinnige visie op het vraagstuk van het zelfgekozen sterven.In Einde verhaal betoogt literatuurwetenschapper Wouter Schrover hoe hedendaagse fictionele verhalen (vanaf 1960 tot nu) uit de westerse wereld, in het bijzonder Nederland en de Verenigde Staten, zich inschrijven in discussies over euthanasie en hulp bij zelfdoding. Welke standpunten nemen (onder meer) romans en speelfilms over levensbeëindiging in? Schetsen ze er een positief of negatief beeld van? Of zijn ze fundamenteel dubbelzinnig en laten ze verschillende - misschien soms zelfs tegenstrijdige - interpretaties toe? Het onderzoek dat aan Einde verhaal ten grondslag ligt, werd uitgevoerd in het kader van NWO Promoties in de Geesteswetenschappen. Dit boek verkent niet alleen een onvermoede bron van publieke meningsvorming over euthanasie en hulp bij zelfdoding, het levert eveneens een bijdrage aan kennis over de wijze waarop narratieve fictie zich engageert met actuele maatschappelijke thema's.

AB - Over euthanasie en hulp bij zelfdoding bestaat volop discussie, zowel in Nederland als daarbuiten. Debatten over levensbeëindiging worden gevoerd binnen filosofie en wetenschap, journalistiek en politiek. Maar ook diverse vormen van narratieve fictie - roman, speelfilm, toneel - houden zich bezig met dit thema. Of het nu gaat om Het refrein is Hein (1994) van verpleeghuisarts Bert Keizer, One True Thing (1994) van de Amerikaanse bestsellerauteur Anna Quindlen, of om veelbekeken én -geprezen films als Simon (2004) en Million Dollar Baby (2004) - één ding hebben ze gemeen: ze leveren een eigenzinnige visie op het vraagstuk van het zelfgekozen sterven.In Einde verhaal betoogt literatuurwetenschapper Wouter Schrover hoe hedendaagse fictionele verhalen (vanaf 1960 tot nu) uit de westerse wereld, in het bijzonder Nederland en de Verenigde Staten, zich inschrijven in discussies over euthanasie en hulp bij zelfdoding. Welke standpunten nemen (onder meer) romans en speelfilms over levensbeëindiging in? Schetsen ze er een positief of negatief beeld van? Of zijn ze fundamenteel dubbelzinnig en laten ze verschillende - misschien soms zelfs tegenstrijdige - interpretaties toe? Het onderzoek dat aan Einde verhaal ten grondslag ligt, werd uitgevoerd in het kader van NWO Promoties in de Geesteswetenschappen. Dit boek verkent niet alleen een onvermoede bron van publieke meningsvorming over euthanasie en hulp bij zelfdoding, het levert eveneens een bijdrage aan kennis over de wijze waarop narratieve fictie zich engageert met actuele maatschappelijke thema's.

M3 - Research external, graduation VU University Amsterdam

SN - 9789462593671

PB - Vrije Universiteit

CY - Amsterdam

ER -

Schrover W. Einde verhaal. Euthanasie en hulp bij zelfdoding in hedendaagse narratieve fictie.. Amsterdam: Vrije Universiteit, 2015. 430 p.