Gezondheidsprofiel justitiabelen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Introductie
Dit betreft een onderzoek naar de gezondheidstoestand en voedingstoestand van justitiabelen bij binnenkomst in Penitentiaire Inrichtingen in Nederland. De aandoeningen bij justitiabelen zijn nagevraagd en de voedingstoestand is gemeten.
Methode
Er is een cross-sectioneel onderzoek uitgevoerd bij 236 justitiabelen in drie penitentiaire instellingen in de periode van mei 2018 tot en met januari 2019. Er zijn metingen uitgevoerd (antropometrische metingen, lichaamssamenstelling, knijpkracht en bloeddruk) en vragenlijsten afgenomen onder justitiabelen. Dit alles vond plaats binnen een tijdsbestek van maximaal 14 dagen vanaf de dag dat de justitiabele ingesloten werd in de inrichting.
Resultaten
Klachten
Één op de twee justitiabelen heeft somatische klachten en één op de vier heeft psychische klachten. Één op de zes heeft zowel somatische als psychische klachten. De meest voorkomende somatische klachten betreffen klachten met betrekking tot het bewegingsapparaat, slaap, hart, long, hoofd, maag, oog en huid. De meest voorkomende psychische klachten betreffen klachten met betrekking tot ADHD, agressiestoornis en depressie. Door specifieke navraag blijken er veel klachten omtrent mondgezondheid.
Voedingstoestand
De prevalentie van obesitas is geen groot probleem onder justitiabelen, maar de negatieve gevolgen van overgewicht/obesitas kunnen wel optreden omdat de lichaamssamenstelling bij een groot deel van de justitiabelen uit balans is (lage spiermassa, hoge vetmassa). De prevalentie van lage voedselzekerheid is hoog: één op de vijf justitiabelen.
Risicogroepen
Het hebben van een lage spiermassa en/of een matig gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico (op basis van hoge BMI en comorbiditeit) hangt samen met meer somatische klachten. Het hebben van een lage voedselzekerheid hangt sterk samen met psychische klachten. Alcoholmisbruik was, onafhankelijk van voedselzekerheid, aan psychische klachten gerelateerd. Leeftijd (ouder dan 35
jaar) hangt samen met meer somatische klachten.
Conclusie
Op de vraag “Wat is de gezondheidstoestand en voedingstoestand van justitiabelen bij binnenkomst in Penitentiaire Inrichtingen in Nederland?” kunnen we antwoorden dat het aantal somatische en psychische klachten aanzienlijk is, dat het gewicht niet perse een aandachtspunt is maar de lage spiermassa en hoge vetmassa wel, en dat lage voedselzekerheid en mondgezondheid veel meer
aandacht behoeft in de zorg voor justitiabelen.
Original languageDutch
Place of PublicationDen Haag
PublisherWODC
Number of pages48
Publication statusPublished - 1 Aug 2019

Cite this