Het syndroom van Sjögren

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Het syndroom van Sjörgren (SS) is een auto-immuunziekte waarbij de exocriene klieren zijn betrokken. Met name de traan-en speekselklieren zijn vaak aangedaan. een droge mond en ogen zijn hiervan het gevolg. Tevens zijn er vaak ook aspecifieke symptonen aanwezig, zoals algehele malaise en vermoeidheid. SS komt vooral voor bij vrouwen - met een vrouw-manration van 9:1 - en kan op elke leeftijd voorkomen. Tandartsen en mondhygiënisten spelen een zeer belangrijke rol in het zo gezond mogelijk houden van de mond en dentitie van deze patiënten. In dit artikel wordt besproken wat het syndroom van Sjörgren is. Ook besteden we aandacht aan hoe het kan worden vastgesteld of een mond droog is.
Original languageEnglish
Pages (from-to)20-25
Number of pages6
JournalQuality Practice. Nascholingstijdschrift voor mondhygiënisten
Volume11
Issue number2
Publication statusPublished - Dec 2018

Cite this

@article{cab1adfc71ad4528a5b65ff6d44ee565,
title = "Het syndroom van Sj{\"o}gren",
abstract = "Het syndroom van Sj{\"o}rgren (SS) is een auto-immuunziekte waarbij de exocriene klieren zijn betrokken. Met name de traan-en speekselklieren zijn vaak aangedaan. een droge mond en ogen zijn hiervan het gevolg. Tevens zijn er vaak ook aspecifieke symptonen aanwezig, zoals algehele malaise en vermoeidheid. SS komt vooral voor bij vrouwen - met een vrouw-manration van 9:1 - en kan op elke leeftijd voorkomen. Tandartsen en mondhygi{\"e}nisten spelen een zeer belangrijke rol in het zo gezond mogelijk houden van de mond en dentitie van deze pati{\"e}nten. In dit artikel wordt besproken wat het syndroom van Sj{\"o}rgren is. Ook besteden we aandacht aan hoe het kan worden vastgesteld of een mond droog is.",
author = "F. Maarse and D.-J. Jager and H. Brand",
year = "2018",
month = "12",
language = "English",
volume = "11",
pages = "20--25",
journal = "Quality Practice. Nascholingstijdschrift voor mondhygi{\"e}nisten",
issn = "1876-4126",
number = "2",

}

Het syndroom van Sjögren. / Maarse, F.; Jager, D.-J.; Brand, H.

In: Quality Practice. Nascholingstijdschrift voor mondhygiënisten, Vol. 11, No. 2, 12.2018, p. 20-25.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Het syndroom van Sjögren

AU - Maarse, F.

AU - Jager, D.-J.

AU - Brand, H.

PY - 2018/12

Y1 - 2018/12

N2 - Het syndroom van Sjörgren (SS) is een auto-immuunziekte waarbij de exocriene klieren zijn betrokken. Met name de traan-en speekselklieren zijn vaak aangedaan. een droge mond en ogen zijn hiervan het gevolg. Tevens zijn er vaak ook aspecifieke symptonen aanwezig, zoals algehele malaise en vermoeidheid. SS komt vooral voor bij vrouwen - met een vrouw-manration van 9:1 - en kan op elke leeftijd voorkomen. Tandartsen en mondhygiënisten spelen een zeer belangrijke rol in het zo gezond mogelijk houden van de mond en dentitie van deze patiënten. In dit artikel wordt besproken wat het syndroom van Sjörgren is. Ook besteden we aandacht aan hoe het kan worden vastgesteld of een mond droog is.

AB - Het syndroom van Sjörgren (SS) is een auto-immuunziekte waarbij de exocriene klieren zijn betrokken. Met name de traan-en speekselklieren zijn vaak aangedaan. een droge mond en ogen zijn hiervan het gevolg. Tevens zijn er vaak ook aspecifieke symptonen aanwezig, zoals algehele malaise en vermoeidheid. SS komt vooral voor bij vrouwen - met een vrouw-manration van 9:1 - en kan op elke leeftijd voorkomen. Tandartsen en mondhygiënisten spelen een zeer belangrijke rol in het zo gezond mogelijk houden van de mond en dentitie van deze patiënten. In dit artikel wordt besproken wat het syndroom van Sjörgren is. Ook besteden we aandacht aan hoe het kan worden vastgesteld of een mond droog is.

M3 - Article

VL - 11

SP - 20

EP - 25

JO - Quality Practice. Nascholingstijdschrift voor mondhygiënisten

JF - Quality Practice. Nascholingstijdschrift voor mondhygiënisten

SN - 1876-4126

IS - 2

ER -