Knelpunten en succesfactoren bij het meten van de bloeddruk bij kinderen met overgewicht of obesitas

AJG Wirix, R. van Zoonen, A. van den Bosch, H.W. Eijkhout, P. Jansen, E. Meijer, R.A. Hira Sing, JE Kist-van Holthe

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Hypertensie komt vaker voor bij kinderen met overgewicht (4–14 %) en obesitas (11–33 %) dan bij kinderen met normaal gewicht (2–5 %). Hypertensie is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en nierschade op latere leeftijd. Het meten van de bloeddruk bij kinderen met overgewicht en obesitas, en zo nodig het bevorderen van een gezonde bloeddruk in de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) wordt sinds 2012 aanbevolen in de JGZ-richtlijn Overgewicht. In deze studie is aan de hand van ervaringen van JGZ-professionals, een knelpuntenanalyse gedaan van het meten van de bloeddruk bij kinderen met overgewicht in de JGZ. Om dit te onderzoeken is er bij JGZ-professionals van vier JGZ-organisaties een vragenlijst afgenomen.

De vragenlijst is ingevuld door 74 % (42/57) van de JGZ-professionals. De succesfactoren van het meten van de bloeddruk bij kinderen met overgewicht zijn onder andere dat ouders volgens de betrokken JGZ-professionals meer gemotiveerd zijn om het overgewicht van hun kind aan te pakken als er sprake is van een verhoogde bloeddruk en dat preventie van hypertensie past binnen de doelstellingen van de JGZ. De JGZ-professionals hebben ook knelpunten ervaren zoals een gebrek aan tijd, onbetrouwbaarheid van de bloeddrukmeter en een gebrek aan kennis over de achtergrond van hypertensie bij kinderen.

Om de implementatie van het meten van de bloeddruk bij kinderen met overgewicht te bevorderen, is het belangrijk om de JGZ-professionals te scholen over de achtergrond van hypertensie en het gebruik van de bloeddrukmeter. Daarnaast is nader onderzoek nodig naar oplossingen voor het tijdgebrek dat door JGZ-professionals ervaren wordt.
Er werd een significant verband tussen BMI-categorie en verhoogde bloeddruk gevonden. Ook werd er geconstateerd dat er in absolute zin weinig kleuters met overgewicht en verhoogde bloeddruk werden gevonden (13 per 1000 kinderen) terwijl een hoger aantal kinderen met verhoogde bloeddruk geen overgewicht had (60 per 1000, 79 % van het totaal aantal kinderen met verhoogde bloeddruk). Bovendien bleek dat het gebruik van de vereenvoudigde afkapwaarden, waarbij niet wordt gecorrigeerd voor lengte, leidde tot een overschatting van de prevalentie van verhoogde bloeddruk. Naar aanleiding van de resultaten adviseren wij nader onderzoek naar het nut, de (kosten)effectiviteit en de mogelijk te behalen gezondheidswinst van bloeddrukscreening bij kinderen met en kinderen zonder overgewicht. Tevens adviseren wij om bij beoordeling van de bloeddruk altijd te corrigeren voor lengte.
Original languageDutch
Pages (from-to)22-25
Number of pages4
JournalTijdschrift voor jeugdgezondheidszorg
Volume48
Issue number2
DOIs
Publication statusPublished - 24 Jan 2016

Cite this