Abstract

Dit leerboek helpt kennis over voeding toe te passen in preventie en behandeling. Het richt zich vooral op praktiserende en aankomende artsen, diëtisten, verpleegkundigen en fysiotherapeuten.

Voeding speelt op velerlei manieren een belangrijke rol tijdens ziekte. De epidemiologie van ziekten en de rol van voeding, zowel in preventie als behandeling, is verschoven en de daarbij behorende voedingsadviezen zijn meebewogen. Zo komen suikerziekte, hart- en vaatziekten en kanker meer voor in een zwaarder en ouder wordende populatie. Behandelingen zijn verbeterd, ziekenhuisopnames werden korter en de poliklinische zorg is veel belangrijker geworden. Ondanks het feit dat voeding steeds relevanter wordt in de moderne geneeskunde, zijn er lacunes in de voedingskennis van de dokters van vandaag én de dokters van morgen.

Vooraanstaande artsen, wetenschappers, diëtisten, paramedici en andere experts werkten mee aan deze uitgave. Tevens is dit boek niet alleen geschreven voor, maar ook door studenten geneeskunde. Het is onze nadrukkelijke bedoeling om het boek in de toekomst actueel te houden en aantrekkelijk voor hen die hun kennis wat betreft voeding willen vergroten.

Leerboek voeding is opgebouwd uit zes thema’s. Achtereenvolgens zijn dat de fysiologie van voeding, nutritional assessment, aan voeding gerelateerde aandoeningen, klinische voeding, voeding en preventie, voeding en ziekte, en voedingsonderzoek. In totaal telt het boek 52 hoofdstukken. Die zijn in het algemeen kort en vatten de kern van elk onderwerp samen. Bij verschillende onderwerpen krijgt de lezer verdieping in tekst, boxen en figuren. Ook is er een online omgeving met extra informatie.

De redactie was in handen van internist-endocrinoloog Maarten Soeters, diëtist-onderzoekers Nicolette Wierdsma en Hinke Kruizenga, en maag-darm-leverarts Gerd Bouma.
Original languageDutch
Place of PublicationHouten
Volume1
Publication statusPublished - 5 Jun 2023
EventSymposium lancering Leerboek Voeding: (W)EET HET! Alles over voeding en de gezondheidszorg - Amsterdam UMC, Amsterdam, Netherlands
Duration: 9 Jun 2023 → …
https://leerboekvoeding.nl/symposium/

Cite this