Zorg voor kwetsbare ouderen: Samenwerkingsverbanden tussen verpleeghuisorganisaties en de eerste lijn

Jonneke Kroes, Angelique Schuitemaker, Laura van Buul, ME de Boer, Cees Hertogh

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Doel
Het beschrijven van succesvolle multidisciplinaire samenwerkingsverbanden tussen verpleeghuisorganisaties en de eerste lijn, rondom thuiswonende kwetsbare ouderen.

Opzet
Kwalitatieve studie.

Methode
Zorgorganisaties aangesloten bij het Universitair Netwerk Ouderenzorg UNO-VUmc zijn benaderd om een succesvol samenwerkingsverband voor thuiswonende kwetsbare ouderen aan te dragen. Bij één persoon binnen elk samenwerkingsverband is een semigestructureerd interview afgenomen.

Resultaten
Binnen het netwerk zijn zes soorten samenwerkingsverbanden te onderscheiden. Deze richten zich allen op het zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen en het voorkomen van heropnames in het ziekenhuis of crisisopnames. Overkoepelde succesfactoren zijn; laagdrempelig contact tussen de disciplines, beroep kunnen doen op elkaars expertise en hier van leren, en werken aan dezelfde doelen in samenspraak met de cliënt. Overkoepelende knelpunten zijn; het personeelstekort, gebrek aan tijd, en wisselende financieringsmogelijkheden.

Conclusie
Partijen met interesse in de (door)ontwikkeling van samenwerkingsverbanden rondom kwetsbare thuiswonende ouderen kunnen lering en inspiratie halen uit de beschreven voorbeelden. Toekomstig onderzoek is van belang om uit te wijzen of samenwerkingsverbanden ook (kosten)effectief zijn in het verbeteren van de zorg voor kwetsbare thuiswonende ouderen.
Original languageDutch
JournalTijdschrift voor Ouderengeneeskunde
VolumeFeb.
Issue number1
Publication statusPublished - Feb 2020

Cite this